Ostoskori

SSW ja EKLU järjestävät koulukiertueen harrastusviikolla

Etelä-Karjalan kouluilla tutustutaan harrastusviikolla Street Workoutiin 

EKLU ja Suomen Street Workout ry järjestävät syyskuussa koulukiertueen, joka vierailee kahdeksalla perusasteen koululla. Valtakunnallista harrastusviikkoa vietetään 5.-11.9., mutta suuren kiinnostuksen vuoksi Street Workout kiertue on jaettu kahdelle viikolle. 

Huhtikuussa Lappeenrannassa järjestettiin opettajille Street Workout ohjaajakoulutus. Jatkoa seuraa 5.-15.9., kun koulujen harrastepäiviä järjestetään Rautjärvellä, Ruokolahdella, Imatralla, Lappeenrannassa, Luumäellä ja Savitaipaleella. Lajiin pääsevät tutustumaan sekä oppilaat että opettajat. Kiertueella ohjaajana ja kouluttajana toimii yhdistyksen puheenjohtaja Tomi Vuorisen lisäksi yhdistyksen koulutusvastaava Mikko Laitinen.  Osalla kouluista heidän apunaan ovat paikallinen aktiivikilpailija Samu Könönen ja hallitseva lajin Suomen mestari Kaisa Leppänen. 

Mitä harrastepäivä sisältää?

Harrastepäivän rakenne koostuu kolmesta eri osiosta. Lajinäytös, oppilaiden kokeilutunnit sekä opettajien työpaja. Lajinäytöksen avulla demonstroidaan mitä omalla keholla voi tehdä, ja pyritään innostamaan nuoria kokeilemaan lajia kokeilutuntien myötä. Opettajien työpajassa hyödynnetään koulun pihalla olevia treenivälineitä ja annetaan opettajille ideoita kuinka suunnitella Street Workout kiertoharjoittelu tehtäväksi osana liikuntatuntia tai välituntiliikuntana.

EKLU toimii Street Workout liiton paikallisena kumppanina harrastepäivien organisoimisessa. EKLU:n lasten ja nuorten liikunnan kehittäjän Lasse Heiskasen mukaan idea koulukiertueesta syntyi Vuorisen kanssa lounaspöydässä huhtikuun opettajakoulutuksessa. “Monissa kunnissa, usein juuri koulujen pihoilla, on vapaasti ja maksuttomasti hyödynnettäviä kehonpainoharjoittelun olosuhteita. Niitä kuitenkin käytetään aika vähän, koska moni oppilas tai aikuinen ei tiedä mitä tangoissa ja telineissä voisi tehdä. Lisäksi halusimme mahdollistaa monille oppilaille sellaisen liikuntamuodon kokeilemisen, mitä harva on aiemmin nähnyt tai kokeillut. ”

Kehonpainoharjoittelun avulla oivalluksia elämään

Heiskanen ja Vuorinen toivovat koulukiertueen innostavan ja antavan ideoita lapsille ja opettajille olosuhteiden käyttämiseen ja omasta kunnosta huolehtimiseen. Vaikka kilpatasolla Street Workout on näyttävää voimaa vaativaa akrobatiaa niin ihan aloittelijakin voi kokea siinä onnistumisia ja nopeaa kehittymistä. Uuden oppimisen kokemus on kaiken ikäisille yhtä palkitsevaa.  

Street Workout on vahvasti yhteisöllinen laji, ja koulukiertueen yksi tavoitteista onkin luoda paikallisesti toimivia treeniporukoita. Varsinaista seuraa ei välttämättä tarvita, vaan kaveriporukalla voi kokoontua lähimmälle treenitelineelle ja aloittaa vaikkapa perusliikkeitä kuten leuanvetoja ja punnerruksia tekemällä. Leuanveto voi olla monelle haastava liike mutta nykyään esimerkiksi vastuskuminauhojen avulla, voidaan helpottaa haastavampia liikkeitä. Perusliikkeitä tullaan opettamaan nuorille kouluvierailuiden aikana ja niistä saa lisätietoa myös yhdistyksen kanavien kautta.

Kiertueen aikataulu

ma 5.9. Simpeleen koulu
ti 6.9. Ruokolahden koulu
ke 7.9. Kosken koulu, Imatra
To 8.9. Lauritsalan koulu


ma 12.9. Kimpisen koulu, Lappeenranta
ti 13.9. Taavetin koulu, Luumäki
ke 14.9. Europaeuksen koulu, Savitaipale
to 15.9. Kangasvarren koulu, Luumäki

Kiertueen järjestäjien yhteystiedot

Lasse Heiskanen, EKLU, lasse.heiskanen@eklu.fi

Tomi Vuorinen, Suomen Street Workout ry, suomenstreetworkout@gmail.com

Artikkelissa haastateltu Etelä-Karjalan Liikunta & Urheilu ry:n Lasse Heiskasta sekä Suomen Street Workout ry:n puheenjohtajaa Tomi Vuorista.


0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.